english version  
Belvedere  
   
   

Autorskie Menu w Belvedere

Od 1 kwietnia zapraszamy Państwa do degustacji wyśmienitych dań z naszej nowej, wiosennej karty Menu.

Obok naszych znanych i cenionych dań kuchni polskiej, w nowej karcie znajdą się autorskie propozycje przygotowane przez szefa kuchni – Adama Komara.

Adam Komar (szef kuchni Restauracji Belvedere od maja 2010 roku), swoje autorskie menu oparł na łączeniu jak najszerszej palety smaków i tekstur. Wynikiem jego kulinarnych eksperymentów, z pogranicza kuchni molekularnej, są wyjątkowe, zaskakujące i wykwintne dania, takie jak np.:

Pianka z foie gras z galaretką Southerns i słodką brioche

Krem z kopru włoskiego z imbirowo-malinową pianką

Polędwica z dorsza z waniliowym risotto, pieczoną cykorią
i kremem z kalafiora w aromacie pomarańczy

Policzki wołowe z sosem Jus, kluseczkami z sera ricotta i Parmezanu
oraz puree z grochu i świeżego majeranku.

***

Od kwietnia zapraszamy ponownie na Niedzielne Brunche z menu bufetowym, napojami, muzyką na żywo i opiekunką-animatorką dla maluchów w cenie 129 PLN (dzieci 6-12 lat – 65 PLN).

Więcej na www.belvedere.com.pl

 
   


Wyróżnienie dla młodych talentów kucharskich Belvedere

W dniach 4 - 5 marca, w Hotelu Zamek Ryn zorganizowano IX edycję jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju - "L'art de la cuisine Martell" – Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

Do tegorocznej edycji zgłosiło się aż 37 dwuosobowych drużyn z najlepszych restauracji w kraju, spośród których jury wybrało finałową 16-tkę.Tematem tegorocznych zmagań, było przygotowanie, w ciągu zaledwie 1 godziny, dania z cielęciny, suszonych owoców i grzybów, które najlepiej komponuje się z koniakiem marki Martell.

Zawodnicy oceniani byli przez dwa zespoły jury – pierwszy to Jury Degustacyjne, złożone z VIPów - osobistości ze świata dyplomacji, gwiazd estrady i ekranu oraz Jury Techniczne, w którym zasiedli szefowie kuchni i największe autorytety kulinarne w Polsce.

Podczas tego prestiżowego konkursu Jury Degustacyjne wyróżniło naszą drużynę - Tomasza Szczypińskiego oraz Macieja Prot, za odważne połączenie kuchni polskiej i francuskiej. Nasi młodzi kucharze zachwycili podniebienia koneserów kotlecikami cielęcymi z torcikiem z Foie Gras i pianką z borowików.

 

   

Orły 2011 w Belvedere

2 marca w restauracji Belvedere odbyło się uroczyste spotkanie z nominowanymi do "polskich Oskarów" – czyli nagrody Polskiej Akademii Filmowej - Orły 2011. Na spotkaniu obecni byli wybitni twórcy polskiego kina. Mieliśmy przyjemność gościć m.in.: Jerzego Skolimowskiego, Ewę Piaskowską, Andrzeja Chyrę, Urszulę Grabowską, Jacka Borcucha, Jana Kidawę-Błońskiego, Olgę Frycz, Arkadiusza Jakubika, Magdalenę Cielecką.

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdan Zdrojewski wręczył wyróżnionym zaproszenia do Polskiej Akademii Filmowej oraz specjalne dyplomy gratulacyjne. Ogłoszono także laureata Orła za osiągnięcia życia - otrzymał go Tadeusz Chmielewski, producent, reżyser i scenarzysta m.in. filmów "Jak rozpętałem drugą wojnę światową" i "Nie lubię poniedziałku", czy "U Pana Boga za piecem".

   

Wyjątkowa kolacja z Karen Berg & Donna Karan

3 marca Fundacja Business Gym Global gościła w Teatrze Wielkim dwie niesamowite kobiety sukcesu – Karen Berg (czołową kabalistkę naszego pokolenia) i Donnę Karan (światowej sławy projektantkę mody). Inspirujący wywiad z Paniami poprowadził Marcin Prokop. Karen Berg, jako dyrektorka The Kabbalah Center wykłada na całym świecie, oferując mądrość, przywództwo i wsparcie wszystkim potrzebującym oraz wraz z Fundacją Sucess for Kids – prowadzi program edukacyjny dla małych dzieci. Wyjaśniała uczestnikom spotkania, jak ważny jest rozwój świadomości w dzisiejszych, niepewnych czasach. Donna Karan, podzieliła się swoją historią, opowiadając jaką drogę i pracę nad sobą musiała przejść, aby stać się osobą sukcesu.

Polscy celebryci, artyści, media, ludzie ze świata biznesu i polityki kupując bilet-cegiełkę na to wyjątkowe spotkanie wsparli Fundację Business Gym Global, której głównym celem jest przywrócenie kluczowych wartości w biznesie oraz zjednoczenia ludzi w globalną sieć przedsiębiorców i liderów biznesu.

Po wykwintnej kolacji serwowanej przez Belvedere Catering by Design na scenie Teatru, wieczór zakończył kameralny koncert Kayah & Royal Quartet.

 

 


Kwiecień w Łazienkach Królewskich

W kwietniu w Łazienkach królewskich rozkwitnie życie artystyczne oraz odbędzie się wiele ciekawych akcji edukacyjnych.

2 kwietnia (w godz. 10.00-18.00) w Starej Pomarańczarni odbędzie się koncert charytatywny na rzecz ofiar kataklizmu w Japonii – "Tysiąc żurawi". Wystąpią pianiści polscy i japońscy – studenci i absolwenci Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina oraz uczniowie i profesorowie Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych nr1 w Warszawie.

17 kwietnia (w godz. 10:00 -14:00) z okazji tegorocznych obchodów Dnia Ziemi Łazienki zapraszają do Ermitażu na imprezę "Muzeum z recyklingu". Podczas tego wydarzenia twórcy recycling art (Izabela Jędrulak-Mocur oraz edukatorzy z Primavera PR&Events) pokażą uczestnikom, że nie ma rzeczy niepotrzebnych i że każdy, nawet na pozór bezużyteczny przedmiot, może dostać od nas drugie życie.

2, 9 i 16 kwietnia (w godz. 13:00 – 15:00) odbędą się niezwykle ciekawe warsztaty dla dorosłych, w ramach cyklu "Wiek XVIII od 18". Kwietniowymi tematami będą: "Przestrzeń jako tekst kultury", "Magiel towarzyski XVIII w." - czyli jak wyglądało życie towarzyskie Warszawy Stanisława Augusta oraz "Życie intymne w wieku Oświecenia".
W każdą niedzielę Muzeum Łazienki Królewskie zaprasza na tradycyjne już Koncerty Chopinowskie (Pałac na Wodzie, godz. 12:00) oraz Salony Poezji (Stara Pomarańczarnia, godz. 12:00).

Więcej na:
www.lazienki-krolewskie.pl

 

   

Sommelier poleca

Szampan Ruinart Blanc de Blancs

Ruinart to najstarszy dom szampański na świecie. Ma w sobie historię pasji, realizowanej przez pokolenia. Ruinart Blanc de Blancs to klasyk dla znawców gatunku. Szampan ten uznawany jest za bardzo prestiżowy. Za jego zmysłowy smak i wyrafinowanie kochają go wizjonerzy i artyści. Jego historia trwa nieprzerwanie od prawie 300 lat.
 
Wytwarzany wyłącznie z winogron szczepu Chardonay. Charakteryzuje się świetlistym, lekko złotym kolorem, delikatnymi bąbelkami unoszącymi sie w nieprzerwanej prostej linii. Ruinart Blanc de Blancs łączy w sobie nuty świeżych owoców, głównie cytrusów z aromatami kwiatów i orzechów. Jest niezastąpiony jako aperitif w wiosenne i letnie popołudnia. Idealnie komponuje się z owocami morza, takimi jak ostrygi i krewetki, grilowana sola czy sashimi.
 
***
 
Do końca kwietnia zapraszamy na WIOSENNĄ PROMOCJĘ DLA KONESERÓW – Kieliszek szampana Ruinart Blanc de Blancs w akompaniamencie kwartetu krewetek w specjalnej cenie 120 PLN.

   

Przepis miesiąca

Krewetkowe duo

Porcja dla 4 osób:
Krewetki Black Tiger – 20 szt.
Mąka tempura – 1op.
Awokado – 1 szt.
Świeża papryka chilli – 1 szt.
Kolendra świeża – 1 pęczek
Limona – 1 szt.
Pomidory – 4 szt.
Koperek – 1 pęczek
Natka – 1 pęczek
Oliwa z oliwek – 4 łyżeczki
Masło – 1 łyżka
Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, wykroić miąższ, pokroić go w kostkę. Do pokrojonego miąższu dodać drobno pokrojoną papryczkę, posiekaną kolendrę, startą skórkę z limony. Doprawić sokiem z limony, solą i pieprzem.

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę oraz wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę, koperek oraz oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Połowę krewetek usmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać kawałek masła, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mąkę tempura rozprowadzić wodą (aby masa była dosyć gęsta) i pojedynczo wkładać pozostałe krewetki. Smażyć na głębokim tłuszczu aż będą chrupiące.

Usmażone krewetki położyć na pomidorach, a smażone w tempurze na sałatce awokado.

 

 




Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich

ul. Agrykoli 1
Wjazd i parking od ul. Parkowej

Rezerwacja:
tel.: 22 55 86 700
kom.: 606 102 002
restauracja@belvedere.com.pl

www.belvedere.com.pl

catering@belvedere.com.pl
www.catering.belvedere.com.pl