english version  
Belvedere  
   
 
   


Wyborowe Obiady
z Festiwalem Pierogów

Do końca marca, w każdą niedzielę zapraszamy Państwa na WYBOROWE OBIADY z Festiwalem Pierogów.

Proponujemy:
Czterodaniowe Menu z wyborem przystawki, zupy, dania głównego i deseru

Festiwal pierogów – jesz ile chcesz!
Siedem rodzajów pysznych domowych pierogów

Poncz na powitanie, napoje bezalkoholowe, kawa i herbata
oraz kieliszek wódki WYBOROWA serwowany do zimnej przystawki.

Cena: 89 PLN od osoby
(Dzieci 06-12 lat – 45 PLN)

W godzinach 12:00 – 16:30 zapewniamy opiekunkę-animatorkę dla dzieci.

Oferta ważna przez cały dzień

Rezerwacje: 22 55 86 700, 606 102 002, restauracja@belvedere.com.pl

Więcej na: www.belvedere.com.pl

 

   

Hucyły dla Prezydenta Ukrainy

4 lutego w stajniach w Łazienkach Królewskich Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski zrobił niespodziankę Prezydentowi Ukrainy Wiktorowi Janukowyczowi i przekazał cenny dar - dwa koniki huculskie z polskim rodowodem.

Rochacz i Laguna to konie specjalnie wybrane z polskiej hodowli, po to, by stanowiły dobrą domieszkę i wzbogacenie hodowli ukraińskiej i by przyczyniły się do nawiązania bliższej współpracy hodowców hucułów z Polski i Ukrainy.

Koń huculski od wieków umożliwiał nie tylko komunikowanie się między mieszkańcami całego regionu Karpat, ale odgrywał też ważną rolę integracyjną pomiędzy Łemkami, Bojkami, Hucułami i Pogórzanami. Dziś konie rasy huculskiej, ze względu na ich łagodny charakter, są często rekomendowane do pracy hipoterapeutycznej z chorymi dziećmi.

   

XIII Charytatywny Bal Dziennikarzy

5 lutego w auli Politechniki Warszawskiej na XIII Charytatywnym Balu Dziennikarzy bawiło ponad 1200 osób. Wejściówki-cegiełki zakupili politycy z pierwszych stron gazet, ministrowie, parlamentarzyści, aktorzy, piosenkarze oraz gwiazdy show-biznesu.

Galę prowadzili Agata Młynarska i Wojciech Jagielski. Muzyczną gwiazdą wieczoru był Maciej Maleńczuk z zespołem Psychodancing.
Oprócz muzyki, tańca i wyśmienitej kuchni zapewnionej przez Belvedere Catering by Design goście mieli okazję wziąć udział w licytacji prac znanych polskich grafików: Henryka Sawki, Andrzeja Pągowskiego i Edwarda Lutczyna.

Cały dochód z tegorocznego balu (270 000 zł.) zostanie przeznaczony na dożywianie dzieci w szkołach z terenów najbardziej dotkniętych ubiegłoroczną powodzią. Pieniądze zebrane z licytacji (37 000 zł.) zostaną przekazane na remont poczekalni w warszawskim Centrum Onkologii.

 


Marzec w Łazienkach Królewskich

W każdą niedzielę marca o godz. 12:00 Muzeum Łazienki Królewskie wraz z Towarzystwem im. Fryderyka Chopina zapraszają do Pałacu na Wodzie na cykl Koncertów Chopinowskich.

Wstęp wolny. Wejściówki do odebrania w kasie Pałacu na Wodzie na godzinę przed każdym z koncertów.

W marcowe niedziele o godz. 12:00 zapraszamy również do Starej Pomarańczarni na cykl Salonów Poezji - czyli spotkań z twórczością Zbigniewa Herberta.
Wszystkie Salony odbywają się przy akompaniamencie muzycznym: Adam Świtała-gitara, Wojciech Błażejczyk-gitara

Wstęp wolny. Wejściówki do odebrania w dniu Salonu od godz. 9:00 w kasie Starej Pomarańczarni.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie www.lazienki-krolewskie.pl oraz pod numerem telefonu: 22 50 60 147 lub 159.

 

   

Sommelier poleca

Świat koniaku Rémy Martin

Rémy Martin XO Excellence to koniak o wyjątkowym aromacie kandyzowanych owoców, orzechów włoskich i cynamonu oraz jaśminu i narcyza. Tworzą go destylaty tzw. eaux-de-vie pochodzące w 85% z regionu Grande Champagne. Całość zamknięta jest w butelce przypominającej promienie słońca i podkreślającej głęboki, bursztynowo-złoty kolor trunku. Idealnie komponuje się ze słodkimi deserami z dodatkiem pomarańczy lub czekolady.

Rémy Martin Louis XIII Grande Champagne jest niekwestionowanym królem wśród koniaków. W ekskluzywnej butelce z wyjątkowego kryształu Baccarat, zdobionej 24-karatowym złotem umieszczono kompozycję eaux-de-vie w całości pochodzących z Grande Champagne. Najstarsze z tych wykwintnych koniaków mają ponad 100 lat. Najznamienitsza kreacja Rémy Martin na długo pozostawia w pamięci jedwabiste nuty irysa, nieśmiertelnika, owoców lychee oraz suszonych śliwek. Ciemnozłoty kolor i niezwykle bogaty smak nie mają sobie równych. Ten unikatowy koniak adresowany jest do doświadczonych i wymagających koneserów.

   

Przepis miesiąca

Kotleciki cielęce z sosem Rémy Martin, musem z kalafiora z pomarańczą i sałatką z kaszy Kus-kus

Składniki (na 4 porcje):
Polędwica cielęca – 1000 g
Świeże zioła (rozmaryn, tymianek, szałwia) – 15 g
Wywar mięsny ciemny – 400 ml
Koniak Remy Martin VSOP – 50 ml
Masło – 25 g
Kalafior – 1szt
Pomarańcze – 2szt
Śmietana 36% - 100 ml
Kasza Kus-kus – 200 g
Cukinia – 50 g
Papryka trzy kolory – 150 g
Cebula – 50 g
Czosnek – 10 g
Oliwa z oliwek – 25 ml
Bazylia świeża – 5 g

Sposób przygotowania:
Polędwicę cielęcą umyć, osuszyć, obłożyć świeżymi ziołami (odłożyć trochę rozmarynu do sosu), pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Zamarynowaną polędwicę pokroić w plastry o wadze ok. 100 gram i upiec na grillu.

Wywar mięsny zagotować, dodać rozmaryn i gotować aż do odparowania 1/3 objętości płynu. Następnie wlać koniak i zagotować. Przed podaniem dodać do sosu masło w celu zagęszczenia.

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Śmietanę zagotować, dodać ugotowany kalafior i razem zmiksować. Sparzoną skórkę z pomarańczy zetrzeć do kalafiora oraz wycisnąć sok z reszty pomarańczy do smaku.

Kaszę Kus-kus ugotować. Warzywa pokroić w kostkę 5 mm i usmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Warzywa wymieszać z kaszą oraz dodać posiekaną bazylię. Doprawić do smaku.

 




Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich

ul. Agrykoli 1
Wjazd i parking od ul. Parkowej

Rezerwacja:
tel.: 22 55 86 700
kom.: 606 102 002
restauracja@belvedere.com.pl

www.belvedere.com.pl

catering@belvedere.com.pl
www.catering.belvedere.com.pl