english version ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Wyborowe Obiady Do końca marca, w każdą niedzielę zapraszamy Państwa na WYBOROWE OBIADY z Festiwalem Pierogów. Proponujemy: Festiwal pierogów – jesz ile chcesz! Poncz na powitanie, napoje bezalkoholowe, kawa i herbata Cena: 89 PLN od osoby W godzinach 12:00 – 16:30 zapewniamy opiekunkę-animatorkę dla dzieci. Oferta ważna przez cały dzień Rezerwacje: 22 55 86 700, 606 102 002, restauracja@belvedere.com.pl
|
![]() |
Hucyły dla Prezydenta Ukrainy 4 lutego w stajniach w Łazienkach Królewskich Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski zrobił niespodziankę Prezydentowi Ukrainy Wiktorowi Janukowyczowi i przekazał cenny dar - dwa koniki huculskie z polskim rodowodem. Rochacz i Laguna to konie specjalnie wybrane z polskiej hodowli, po to, by stanowiły dobrą domieszkę i wzbogacenie hodowli ukraińskiej i by przyczyniły się do nawiązania bliższej współpracy hodowców hucułów z Polski i Ukrainy. Koń huculski od wieków umożliwiał nie tylko komunikowanie się między mieszkańcami całego regionu Karpat, ale odgrywał też ważną rolę integracyjną pomiędzy Łemkami, Bojkami, Hucułami i Pogórzanami. Dziś konie rasy huculskiej, ze względu na ich łagodny charakter, są często rekomendowane do pracy hipoterapeutycznej z chorymi dziećmi. |
![]() |
XIII Charytatywny Bal Dziennikarzy 5 lutego w auli Politechniki Warszawskiej na XIII Charytatywnym Balu Dziennikarzy bawiło ponad 1200 osób. Wejściówki-cegiełki zakupili politycy z pierwszych stron gazet, ministrowie, parlamentarzyści, aktorzy, piosenkarze oraz gwiazdy show-biznesu. Galę prowadzili Agata Młynarska i Wojciech Jagielski. Muzyczną gwiazdą wieczoru był Maciej Maleńczuk z zespołem Psychodancing. Cały dochód z tegorocznego balu (270 000 zł.) zostanie przeznaczony na dożywianie dzieci w szkołach z terenów najbardziej dotkniętych ubiegłoroczną powodzią. Pieniądze zebrane z licytacji (37 000 zł.) zostaną przekazane na remont poczekalni w warszawskim Centrum Onkologii. |
||||||||
![]() |
||||||||||||
Marzec w Łazienkach Królewskich W każdą niedzielę marca o godz. 12:00 Muzeum Łazienki Królewskie wraz z Towarzystwem im. Fryderyka Chopina zapraszają do Pałacu na Wodzie na cykl Koncertów Chopinowskich. Wstęp wolny. Wejściówki do odebrania w kasie Pałacu na Wodzie na godzinę przed każdym z koncertów. W marcowe niedziele o godz. 12:00 zapraszamy również do Starej Pomarańczarni na cykl Salonów Poezji - czyli spotkań z twórczością Zbigniewa Herberta. Wstęp wolny. Wejściówki do odebrania w dniu Salonu od godz. 9:00 w kasie Starej Pomarańczarni. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie www.lazienki-krolewskie.pl oraz pod numerem telefonu: 22 50 60 147 lub 159.
|
![]() |
Sommelier poleca Świat koniaku Rémy Martin Rémy Martin XO Excellence to koniak o wyjątkowym aromacie kandyzowanych owoców, orzechów włoskich i cynamonu oraz jaśminu i narcyza. Tworzą go destylaty tzw. eaux-de-vie pochodzące w 85% z regionu Grande Champagne. Całość zamknięta jest w butelce przypominającej promienie słońca i podkreślającej głęboki, bursztynowo-złoty kolor trunku. Idealnie komponuje się ze słodkimi deserami z dodatkiem pomarańczy lub czekolady. Rémy Martin Louis XIII Grande Champagne jest niekwestionowanym królem wśród koniaków. W ekskluzywnej butelce z wyjątkowego kryształu Baccarat, zdobionej 24-karatowym złotem umieszczono kompozycję eaux-de-vie w całości pochodzących z Grande Champagne. Najstarsze z tych wykwintnych koniaków mają ponad 100 lat. Najznamienitsza kreacja Rémy Martin na długo pozostawia w pamięci jedwabiste nuty irysa, nieśmiertelnika, owoców lychee oraz suszonych śliwek. Ciemnozłoty kolor i niezwykle bogaty smak nie mają sobie równych. Ten unikatowy koniak adresowany jest do doświadczonych i wymagających koneserów. |
![]() |
Przepis miesiąca Kotleciki cielęce z sosem Rémy Martin, musem z kalafiora z pomarańczą i sałatką z kaszy Kus-kus Składniki (na 4 porcje): Sposób przygotowania: Wywar mięsny zagotować, dodać rozmaryn i gotować aż do odparowania 1/3 objętości płynu. Następnie wlać koniak i zagotować. Przed podaniem dodać do sosu masło w celu zagęszczenia. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Śmietanę zagotować, dodać ugotowany kalafior i razem zmiksować. Sparzoną skórkę z pomarańczy zetrzeć do kalafiora oraz wycisnąć sok z reszty pomarańczy do smaku. Kaszę Kus-kus ugotować. Warzywa pokroić w kostkę 5 mm i usmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Warzywa wymieszać z kaszą oraz dodać posiekaną bazylię. Doprawić do smaku.
|
||||||||
![]() |
||||||||||||
Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich Rezerwacja: catering@belvedere.com.pl
|
![]() |
|||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |