english version ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Nowy ogród Belvedere26 sierpnia oficjalnie zakończono trwające od lipca prace mające na celu odtworzenie części Ogrodu Modernistycznego z pierwszej połowy XX wieku przed Nową Oranżerią. Nowa aranżacja przestrzeni wokół Restauracji Belvedere, powstała według koncepcji prof. Edwarda Bartmana i nawiązuje do okresu przedwojennego. Z alejek usunięto asfalt, który nie pozwalał oddychać ziemi i korzeniom roślin. Zastąpiono go mineralnymi nawierzchniami z warstwami przepuszczającymi wodę. Przeprowadzono trzebież krzewów i chorych drzew, wyeksponowano stare drzewa, pojawiły się formowane w kule cisy, a jesienią zasadzone zostaną młode drzewka magnolii, które na wiosnę 2012 roku obsypią się kwiatami. Ogród półkoliście otacza południową fasadę budynku restauracji ukazując w jej najbliższym otoczeniu rabatę kwietną ujętą strzyżonym bukszpanem i otwartą w kierunku południowym przestrzeń trawników przeciętych alejkami. Zarówno wiosną jak i jesienią ogród przebarwi się, zmieniając kolory liści i pozostawi na zimę trwały akcent zieleni roślin iglastych. Żwirowe alejki, system nawadniania, poddane intensywnej pielęgnacji drzewa, krzewy i założone od nowa trawniki mają na celu przywrócenie wartości i piękna tej części Ogrodu Muzeum. Na prace rewaloryzacyjne Muzeum Łazienki Królewskie otrzymało dotację z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, która tylko częściowo pokryła koszty przedsięwzięcia. Restauracja Belvedere od początku wspierała działania projektowe i wykonawcze oraz partycypowała w pracach i sfinansowała m.in. koszty najbliższego otoczenia Nowej Oranżerii. Zapraszamy do odwiedzania wciąż odradzającego się Ogrodu Muzeum Łazienki Królewskie i Restauracji Belvedere. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Nowy sprzęt w ofercie Belvedere Catering by DesignBelvedere Catering by Design od ponad 3 lat intensywnie inwestuje w zakup nowoczesnego sprzętu. Jesteśmy na bieżąco ze światowymi trendami w gastronomii, wzornictwie i projektowaniu wnętrz. W poszukiwaniu inspiracji jeździmy na międzynarodowe targi i prowadzimy własne badania. Wszystko po to, by stworzyć własny, unikatowy design i nowatorskie aranżacje – a więc, by nieustannie rozszerzać i uatrakcyjniać naszą ofertę.
|
![]() |
Dni Konia Arabskiego - Polska 2011Początek sierpnia w Janowie Podlaskim to tradycyjnie już święto polskich koni arabskich, na które ściągają hodowcy i miłośnicy z całego świata. Tegoroczna edycja Dni Konia Arabskiego odbyła się w dniach 5-7 sierpnia. Honorowy patronat nad XXXIII Narodowym Pokazem Koni Arabskich Czystej Krwi objął Prezydent RP – Bronisław Komorowski, który osobiście uczestniczył w pokazie. Dni Konia Arabskiego stanowią wyjątkowe pod każdym względem wydarzenie, szczycą się najdłuższą tradycją (ponad 40 letnią) i są jedynym tego typu przedsięwzięciem na świecie. Uwaga hodowców i właścicieli koni tej rasy z całego świata skupiona jest w tych dniach na Stadninie Koni w Janowie Podlaskim, która, niczym Mekka hodowlana, przyciąga co roku zarówno stałych bywalców, jak i wielu nowych gości z zagranicy. W tym unikalnym wydarzeniu, łączącym w sobie elementy polskiej historii, tradycji i dorobku kulturowego, biorą udział przedstawiciele świata polityki, biznesu i kultury oraz miłośnicy piękna koni arabskich z całej Polski. Gospodarzem Dni Konia Arabskiego jest Agencja Nieruchomości Rolnych. Najważniejszym wydarzeniem trzydniowego święta miłośników koni arabskich jest zawsze aukcja Pride of Poland. W tym roku, podczas 42 aukcji, najwyższą cenę - 475.000 euro - uzyskała Piacenza- dwuletnia klacz ze stadniny w Michałowie. Drugą cenę aukcji - 400.000 euro - uzyskała Palabra z Janowa Podlaskiego. Belvedere Catering by Design, tradycyjnie już, miał przyjemność obsługiwać to wyjątkowo prestiżowe wydarzenie.
|
![]() |
Niezwykłe wesela w BelvedereTegoroczne lato powoli mija, a wraz z nim kończy się sezon ślubów i wesel. W tym roku, od maja do końca sierpnia, Belvedere miało przyjemność obsłużyć 21 dużych wesel, 3 uroczyste obiady "poślubne", 1 poprawiny oraz 2 wyjątkowe kolacje weselne w Pałacu Myśliwieckim i w Starej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich. Wyjątkowo świętowała swój dzień para ze Szwecji, która składała sobie przysięgę małżeńską w Amfiteatrze w Łazienkach, a przyjęcie weselne w Restauracji Belvedere uświetnił szwedzki zespół John Mőrk. Inna para bawiła się w specjalnie dostawionym transparentnym namiocie, w którym zorganizowano specjalny parkiet i scenę dla orkiestry. Atrakcją majowego przyjęcia był występ bębniarzy z Afryki. Wesele to uczta zmysłów, dlatego bardzo istotną jego częścią jest jedzenie. W tym roku królowała kuchnia polska, jednak w ciekawych formach i zaskakujących połączeniach. Z kulinarnych ciekawostek zaproponowanych przez Belvedere wymienić należy min. nadziewane szyjki z gęsi z agrestem i roszponką, pierś przepiórki wędzoną w dymie jałowcowym z galaretką z buraczków i malin, krem z dyni z pomarańczami, stację Live Cooking z pieczoną sarną oraz stację z wyborem deserów lodowych. Pomimo trwającego przez wakacje remontu zieleni wokół restauracji, wszystkie wesela zakończyły się sukcesem i co najważniejsze, wielkim zadowoleniem par młodych. Zapraszamy pary narzeczeńskie do zapoznania się z naszą ofertą na rok 2012.
|
||||||||
![]() |
||||||||||||
Wrzesień w Łazienkach KrólewskichOd 17 do 25.09 w godz. 9:00-18:00 Muzeum Łazienki Królewskie i Warszawska Jesień zapraszają wszystkich młodych muzyków do Starej Kordegardy na spotkania z Melodeuszem w ramach "Małej Warszawskiej Jesieni" - pierwszego festiwalu muzyki współczesnej przygotowanego z myślą o młodszych odbiorcach. Melodeusz to działający na wyobraźnię i zmysły dziecięce okrągły, kolorowy obiekt złożony z 26 mini odtwarzaczy. Odtwarzacze zawierają fragmenty utworu muzycznego do samodzielnego zagrania - złożenia. Wciskając guziczki, dzieci odtwarzają nagrane dźwięki instrumentów w dowolnych zestawieniach albo wszystkie naraz. 13.09 w Podchorążówce i 20.09 w Starej Pomarańczarni o godz. 18:00 odbędą się spotkania z cyklu "Artyści w Łazienkach" - czyli spotkania autorskie z Józefem Wilkoniem (13.09) i Ewą Braun (20.09), podczas których goście opowiadać będą o pracy artysty, dylematach współczesnej sztuki a także europejskim wymiarze kultury. Spotkania towarzyszą wystawie fotografii "Artyści Europie" Czesława Czaplińskiego. We wrześniu Muzeum Łazienki Królewskie i Stowarzyszenie K40 zapraszają wszystkich miłośników poezji do Starej Pomarańczarni na nowy sezon Salonów Poezji w Łazienkach. Salony rozpoczną się cyklem "O wielkim kochaniu", podczas którego spotkamy się z twórczością Władysława Broniewskiego (18.09) i Bolesława Leśmiana (25.09). Wszystkie Salony odbywają się przy akompaniamencie gitarowym Adama Świtały i Macieja Regulskiego. Więcej na: |
![]() |
Sommelier polecaWinobranie Powoli kończy się lato. Przed nami wrzesień – czyli czas zbiorów, który stanowi kulminację rocznej pracy wszystkich winnic. Dobra pogoda i wybór najlepszego momentu na rozpoczęcie winobrania decydują o tym, czy rocznik będzie dobry, czy zły. Gdy winogrona dojrzewają, rośnie poziom cukru, ale spada kwasowość, dlatego zbiory powinny odbyć się wówczas, gdy równowaga między tymi czynnikami jest optymalna. Ważną rolę odgrywa również pogoda: deszcz w nieodpowiednim czasie, niesie zagrożenie pleśnią, a woda na kiściach podczas winobrania rozrzedza sok w gronach. W Europie początek winobrania wyznaczają lokalne władze winiarskie. Mimo rozwoju technologii i możliwości maszynowego (tańszego) winobrania, plantatorzy wciąż najczęściej decydują się na ręczne zbiory. Głównym powodem tego wyboru jest chęć dostarczenia winogron do wytwórni w doskonałym stanie. W niektórych regionach pomiędzy zbiorami wcześnie dojrzewających białych odmian, a późno dojrzewających odmian czerwonych, może minąć nawet cztery do sześciu tygodni. Jeśli grona mają być przeznaczone na słodkie wino, pozostawia się je na krzewach dłużej, by uzyskać słodszy sok. Gdy temperatura spada poniżej zera, skoncentrowany sok z zamarzniętych gron wykorzystywany jest do produkcji wina lodowego. Do przepisu miesiąca polecam wino z późnego zbioru - Oremus Tokaji Furmint Late Harvest. |
![]() |
Przepis miesiącaZabaglione ze śliwkami Składniki (dla 4 osób): Sposób przygotowania: Połówki śliwek ułożyć na talerzu i polać masą jajeczną (zabaglione). Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Udekorować świeżymi owocami.
|
||||||||
![]() |
||||||||||||
Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich Rezerwacja: catering@belvedere.com.pl
|
![]() |
|||||||||||
Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody na otrzymywanie Newslettera, prosimy o odpowiedz na tę wiadomość i wpisanie hasła "NIE" w temacie wiadomości. |
||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |